Elektroterapi : : Vad är Tens

Transkutan Elektrisk Nervstimulering eller TENS är en icke invasiv, drogfri smärtlindringsmetod.

 

TENS eller Transkutan Elektrisk Nervstimulering tillämpas som allmän biverkningsfri smärtstillare och som bedövningsmetod bland annat vid förlossningar. TENS används vid såväl långvarig som tillfällig smärta. Smärtlindringen varar i regel upp till ett dygn, eller mer. TENS på kvällen vid läggdags ger ostörd nattsömn.

Vid behandlingen med TENS utnyttjar man kroppens eget system till smärtlindring. TENS samarbetar med detta system och förstärker det. Elektroder eller så kallade pads placeras på huden där du har smärta. Elektroder är kopplade till en TENS- apparat som skickar ut impulser. Dessa impulser blockerar smärtan helt eller delvis. Att massera på ett område som gör ont känns oftast bra. Detta är ett annat sätt att blockera smärta på, fast TENS är mycket effektivare till smärtlindring. Placerar man elektroderna på en muskel i området där man har ont börjar muskeln arbeta och producera kroppens egna ämne till smärtlindring som kallas för endorfiner. Dessa endorfiner lindrar din smärta, men själva den orsaken till besvären påverkas inte.

TENS går bra att användas både vid akuta och långvariga smärttillstånd, men framförallt när smärtan och värken har sin ursprung i leder eller i nervsystemet. TENS har även visat att ge förbättrad läkningseffekt exempelvis vid behandling efter förlamningar. Transkutan Elektrisk Nervstimulering kan räcka som enda behandlingsform, men kan också vara ett komplement till annan behandling. TENS går bra att kombinera med all annan form av behandling t.ex. farmakologisk behandling.

Hur fungerar Transkutan Elektrisk Nervstimulering?
Vid TENS utnyttjas nervsystemets egna smärthämmande kanaler. Detta görs på två sätt: Högfrekvent TENS bygger på grindeffekten ( gate controll - teorin av R. Melzack och P. Wall) De beskrev att aktiviten i grova inåtledande nervtrådar ( A-beta fibrer som förmedlar tryck, beröring och vibration) hämmar impulsöverföringen i smärtbanorna redan på ryggmärgsnivå, i första omkopplingsstation. De grova nervtrådarna har en låg tröskel för elektrisk stimulering och kan därför aktiveras genom stimulering med hudelektroder. Vanligen används en frekvens på 50-120 Hz. Vid lågfrekvent TENS stimuleras motoriska efferenter ( A-alfa fibrer) på muskeln i det smärtande området så att synbara muskelkontraktioner uppstår. Smärtlindring med lågfrekvent TENS sker genom att kroppen producerar och frisätter endorfiner. Stimuleringsfrekvensen som används är 2 Hz.

TRIMFORM 12 perfekt för smärtlindring

 

Exempel på TENS- behandlingar med Trimform     


Huvudvärk - behandlas med TENS

 • Migrän
 • Spänningshuvudvärk
 • Axel- och skuldersmärtor behandlas med TENS

 • Nacke och Axelsmärta
 • Skuldersmärta
 • Armsmärtor - behandlas med TENS 

 • Tennisarmbåge
 • Underarms smärta
 • Golfarmbåge
 • Ryggsmärta - behandlas med TENS

 • Ischias
 • Ont i ländryggen
 • Kontakta oss
  Trimform Europe AB
  Anders väg 3
  31168 Slöinge
  072 721 08 06
  info@trimform.se

  Hjälp & Information 
  >> Företaget

  >> Referenser
  >> Kundvillkor
  >> Delbetalning
  >> Vanliga frågor

   

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av rabattkoder, erbjudanden och tips helt utan kostnad.